EN | BG   Вход | FAQ
Институт Отворено общество - СофияФондация Работилница за граждански инициативиПрограма за подкрепа на НПО в България
Устойчиво развитие и опазване на околната среда
Трети конкурс за набиране на проектни предложения (септември- ноември 2014 г.)
Повишаване приноса на НПО за устойчивото развитие

Вх. №: BG05/1612

Oрганизация: Младежки клуб по пешеходен и вело туризъм

Име на проект: СИПИ.еу - Спри използването на пластмасови изделия за еднократна употреба

Вид: Микро проект

Сума по договор: 4472.26 (EUR)

Описание:

СИПИ.еу е инициатива за намаляване използването на пластмасови изделия за еднократна употреба, които са основен отпадък и замърсител на градската среда и природата. Целта е насочване вниманието на потребителите към алтернативи на пластмасата за еднократна употреба и замяната й със съдове за многократна употреба.
Най-съществените резултати на проекта ще бъдат намаляване на отпадъците от пластмаса; отговорен начин на продажба и покупка на стоки. Самите участници в проекта ще популяризират този ефект и ще го превърнат в тенденция. Проектът ще бъде в полза на цялото общество – деца, младежи, бизнеса, медии.
Интернет страница на бенефициента: http://sipieu.com/

https://www.facebook.com/cunu.ey

http://young-hikers.com/proekt/sipi-eu/


Резултати:

Проектът имаше за цел намаляване на прекомерното използване на пластмасови изделия за еднократна употреба в ежедневието като насочи потребителите към алтернативи на пластмасата за еднократна употреба и замяната й със съдове за многократна употреба.

Създадена бе он-лайн платформа с цялостна информация по темата пластмаса и намаляване на отпадъците, чиято основна част е карта на обекти, в които може да се пазарува със собствен съд; въведе се моделът на депозитна система с канчета при провеждане на фестивални прояви (Беглика фест); бяха проведени 10 акции пред магазини с доброволци и анкетиране на пазаруващите; създаден бе късометражен филм „Спаси чашка”; проведоха се творчески занимания с ученици от 40 и 119 СОУ и се осъществиха множество срещи с търговци и събитие за отговорна търговия, с което екипът на проекта успя да повиши информираността на хората за вредите от пластмасата.  Много  търговски обекти се включиха на картата в платформата и подкрепиха инициативата. А чрез интересното представяне на алтернативите по време на участия в събития, използването на собствени съдове стана навик за много хора, които харесаха идеята на СИПИ.еу.

Чрез проекта инициативата СИПИ.еу успя да разшири много известността си и да се даде гласност на проблемите с пластмасовото замърсяване. По този начин се въздейства двустранно – на потребители и на търговци.

 

Проектът живее своя живот и след приключване на гранта като се добавят нови обекти на картата и екипът продължава да разпространява идеята не само в София, но и в други градове. СИПИ.еу продължава да участва по събития и разпространява, наложилата се по проекта депозитна система с канчета, при провеждането на фестивали.

EN | BG

Институт "Отворено общество" - София
ул. Солунска 56, София 1000, България
телефон: (+359 2) 9306619
факс: (+359 2) 9516348
email: ngoprogramme@osi.bg
web address: www.osi.bg

 

 

  Фондация „Работилница за граждански инициативи“
ул. Енос 7,ет. 6, ап.9, София 1408, България
телефон: (+ 359 2) 9549715
email: wcif@wcif-bg.org
web address: www.wcif-bg.org

 


Общи условия за ползване на сайтовете на ИОО-С  |  Политика за защита на личните данни  |  Политика за бисквитките

 

Powered by Sirma Solutions GSC